Limnos

- Grčka kakva je nekad bila
Limnos

Kada čovjek 30 godina zaredom ljetuje u Grčkoj neminovno se mijenja. Postane stariji, iskusniji, izbirljiviji, te isto tako pomalo nostalgičan. Sve više mu se misli vraćaju u prošlost i dobra stara vremena. Možda zato što je svjestan da je mladost prošla ili zato što je svijet nekad ipak izgledao bolji i ljepši. Mladost ne možemo vratiti, a Grčka? Postoji li negdje ona ista kakva je nekad bila?

S godinama putovanja stekao sam dobru osobinu da mi je svugdje lijepo. Doduše, to nužno ne vrijedi po nekim općenitim turističkim parametrima, pa ipak mi je na Limnosu trebalo vrlo kratko vrijeme da me taj otok na neki neočekivani način osvoji i zadivi. Na prvi dojam me oduševio predivan krajolik, a isto tako mi se svidio tamošnji ležeran stav prema turizmu. U današnjoj Grčkoj si to može priuštiti samo otok koji zapravo i ne živi od turizma.

Na Limnosu prevladava vinogradarstvo, pije se vrhunski aleksandrijski muškat, jedno od najboljih grčkih vina, a vinograda ima zaista po čitavom otoku. Proizvode se izuzetno kvalitetne vrste sira iz kozjeg i ovčjeg mlijeka – kalotaki, kalatiri, kacikino…, kao i tijesto iz brašna otočkih žitarica Flomaria, popularnih i cijenjenih po cijeloj Grčkoj.

Unutar te mirne svakodnevice otočana odvija se turizam koji u tom i takvom obliku najvjerojatnije ne postoji više niti na jednom grčkom otoku s aerodromom. Nema gužve, nema žurbe da se zauzme svoje mjesto na plaži, nema vike ni buke, a niti bučne glazbe. To sve, naravno, ne znači da morate biti izdvojeni ili osamljeni. Upravo suprotno, najpoznatije plaže su uređene, imaju dobru infrastrukturu, suncobrane, ležaljke i barove, a opet svatko ima izbor da svoj ručnik za plažu prostre 100 m dalje, pa je potpuno na miru. Većina pješčanih plaža uz 260 km dugu obalu Limnosa je zapravo idealna za slogan „Grčka kao što je nekad bila“, prije same izgradnje betonskih hotelskih kompleksa.

Najljepša mjesta na otoku su mjestašca u samoj unutrašnjosti, koja njeguju tradicionalan život stare dobre Grčke – Kaspakas, Thanos, Kontias, Lychna, Kallithea i Kalliopi. Tu se mještani okupljaju u kavanama na središnjem trgu ispod stoljetnih platana, a uz čašicu muškata ili ouza zaboravit ćete u kojem ste stoljeću.

Mirina, glavni grad otoka je također neobično lijep. Dva zaljeva podijeljena su uzvisinom na kojoj se nalazi stara tvrđava. Razlikuju se i po arhitekturi. Prvi zaljev popularno zovu „turski“, budući da su u prvom redu uz more obnovljene stare otomanske potleušice. Nekoliko stotina metara dalje, u sjeni stoljetne loze, nalazi se „grčki“ zaljev kojeg krase neoklasične vile s konca XIX. stoljeća.

Kupanje na Limnosu je zaista kompletan doživljaj. Na zapadnoj obali zaštićeni ste od karakterističnog vjetra Egejskog mora, meltemija. More je tako, čak i kod vjetra jačine 7 bofora, mirno kao ogledalo, pa možete plivati kao u velikom olimpijskom bazenu. Na sjevernoj obali je more nemirno, ali nije opasno. Na istočnim obalama je pravi raj za surfere i zmajare, te jedna od 10 najboljih lokacija na svijetu za sportove na vodi ovisne o dobrom vjetru – zaljev Keros s plitkim morem i visokim valovima.

Ukoliko vas zanima povijest i antika, na Limnosu ćete naći ostatke spomenika posvećenih Hefestu, bogu vatre i kovača. Drevni grad Poliochni, izgrađen prije više od 4.000 godina p.n.e., jedno je od najstarijih urbanih naseobina na europskom tlu.

Na sjevernoj strani Limnosa posjetioci mogu vidjeti jednu od dvije preostale pustinje u Europi. Područje Gomati podsjeća na pravu Saharu gdje se ovisno o smjeru vjetra potpuno mijenja oblik pješčanih dina.

Kad se umorite od plaža, sportova na vodi, povijesnih znamenitosti i prirodnih ljepota, večer možete dočekati u, po vlastitom iskustvu, možda najboljim i po cijeni najprihvatljivijim tavernama u Grčkoj.

Tavernama, koje ne biste smjeli propustiti, je zajedničko to da se nalaze malo udaljene i izvan glavnih putova. Svakako se osladite pijetlom u vinu, zečetinom s tijestom u Manteli, hobotnicom s ouzom i punjenim lukom u Ennia Po'chs, janjetinom kod Meraklisa ili školjkama saganaki u Flomariji.

Kad god vrijeme posvetite Limnosu i na koju god stranu otoka se uputite, uvijek i posvuda vas čeka neka osobna intimna čarolija koju ćete zauvijek čuvati u srcu, posebice jer nije namijenjena običnim turistima nego upravo vama, te će ostati u „Grčkoj kakva je nekad bila“ i kad se vratite svojem domu.