Kos

- otok radosti i života
Kos

Veseliti se životu, zaboraviti na svakodnevicu, plesati cijelu noć, uživati… Na Kosu vam zaista nikada nije dosadno. Turistička mjesta, kao što su Kos, Kardamena, Marmari, Mastihari, Lambi, Tigaki i mnoga druga, nude doista velike mogućnosti raznovrsne zabave. Duge, prekrasne dane moći ćete provesti uz obilje različitih sportova na plaži, razgledajući bližu okolicu biciklom, a popodneva kratiti vrludanjem po uvijek dinamičnim uličicama. Iza večernjeg sutona, kad i mjesec prospe srebrnastu svjetlost, prepustite se opojnim zvjezdanim noćima ispunjenim glazbom i plesom. Ovakve lude i nezaboravne noći teško ćete doživjeti bilo gdje drugdje.

Prilika za zabavu na Kosu je više nego dovoljno. U svakom slučaju, imat ćete i mogućnost otkriti njegovu bogatu povijest. Naime, Kos je u svijetu najpoznatiji kao rodni kraj Hipokrata, oca suvremene medicine. Njegova zakletva, koja je ujedno i njegovo najznačajnije djelo, predstavlja temelj moderne medicine. Hipokrat nije bio samo utemeljitelj medicinske znanosti, već i dubok filozof, pravi humanist i odličan etičar. Njegovo pionirsko djelo još je i danas inspiracija i ideja vodilja. Na Kosu sve podsjeća na Hipokrata – njegovi spomenici i ustanove, škole i bolnice, klubovi i udruženja. Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta na otoku je Asklepion – vjerojatno najbolja, a u svakom slučaju najznamenitija bolnica tog vremena s poznatim toplicama. Na tom se mjestu i danas možemo diviti ostacima veličanstvenog hrama i Hipokratove medicinske škole. Jedan od drevnih ostataka koji su usko povezani s Hipokratom i koji simboliziraju važnost njegove misli je Hipokratova platana. O njoj kruže brojne legende, a najomiljenija je ona koja kaže da je u njenoj sjeni Hipokrat satima poučavao svoje učenike.

Nije slučajno da je Hipokrat doživio takvu slavu upravo na Kosu. Položaj otoka, ugodno podneblje i čisti zrak bili su odlični uvjet za Hipokratov rad. Isto kao i njegova ostavština koja i dalje živi, Kos je još uvijek vrlo privlačan, pun radosti i života. Naime, razvio se u jednu od najpoznatijih turističkih destinacija u Grčkoj, ne samo zbog svoje osebujnosti kao južnoegejski otok, već i zbog sklada između dojmljive povijesti i prirodnih ljepota. Otok ima odličan zemljopisni položaj pogodan za dnevne izlete i istraživanja. Gotovo je nemoguće reći što će vas se najviše dojmiti. Kos krase živopisni krajolik, dirljivi šarm mjestašaca, beskonačne pješčane plaže i kristalno more, čas tirkizno, a čas safirno modro. Idealan je i za sve koji se spuštaju u morske dubine, kao i za one koji rado otkrivaju bogat životinjski svijet. Vrlo je zanimljiva i okolica otoka. Između mnoštva manjih, oko Kosa razasutih otoka, pažnju plijeni vulkanski otok stožastog oblika, Nissyros, 700 metara izdignut iznad površine mora. Gotovo polovicom površine otoka prostire se ogroman krater ugaslog vulkana, a i sve drugo na otoku je vulkanskog podrijetla. Oduševit će vas bujna vegetacija i obala koja je drugačija od ostalih grčkih otoka.

Tipični grčki mentalitet na Kosu je na skladan način povezan sa svim čarima suvremenog svijeta. Na svakom koraku moći ćete se diviti kako se drevna tradicija otoka harmonično stapa sa suvremenošću; kako se raznolika antička i srednjevjekovna ostavština iskazuju u toplini i srdačnosti domaćina koji će rado s vama podijeliti svoju baštinu i pričati vam o otočkim legendama. Zahvalni su što ste upravo njihov otok izabrali za mjesto svojeg odmora i možete biti uvjereni da će dati sve od sebe kako bi na njemu proživjeli nezaboravan odmor. Kos, otok radosti i života, u svakom slučaju nudi nešto jedinstveno, a na vama je da ga doživite u čitavoj njegovoj raznolikosti i ljepoti.