KARPATHOS

otok koji će osvojiti vaše srce
KARPATHOS

U prostranstvu južnog Egeja iz mora se uzdiže izuzetno mističan otok. Nama još gotovo nepoznat, neoskvrnjen i neotkriven, pa ipak, već niz godina jedna od najomiljenijih odmarališnih destinacija europskih turista.
U trenutku kada dotaknete njegovo tlo, osvojit će vaše srce raznolikim krajolikom i neobično ljubaznim domaćinima, obuzet će vas osjećaj domaće atmosfere. Vrele zrake sunca vodit će vas na plaže, lijepe kao da ih je oblikovala sama božanska ruka. Vrući, bijeli pijesak, a ponegdje i šljunak, milovat će vaša stopala i teško ćete odoljeti blagom dodiru valova i morskom plavetnilu. Romantična barka odvest će vas izvan svih događanja, a među oštrim stijenama očekuju vas skrivene uvalice, tišina, smiraj, intima… vrijednosti za kojima tako čeznemo u svakidašnjem životu. Otkrivanje gorskog svijeta u unutrašnjosti, s hladnim izvorima, osamljenim kapelicama i pogledom na obalu koja oduzima dah, samo je jedna od prednosti ljetovanja na tom otoku.
S obzirom da nam na odmoru prija dobra hrana i piće, uživanje u ugodnoj sjenci omiljene grčke taverne, te ples i zabava u večernjim satima, pozivamo vas u glavni grad otoka - Pigadiu. Najpopularniji dio grada je živopisna promenada otkud se pruža prekrasan pogled na veliki zaljev s prirodnom lukom, te na živopisne ribarske brodice. Neka vas ljubazni domaćini ne zavedu sa kalinihta (laku noć). Naime, noćni život mami u brojnim barovima, diskotekama... a zasigurno će nekoga privući i noćno kupanje u toplom moru.
U udaljenijim selima susrest ćete se s bogatom kulturnom baštinom i običajima. Starosjedioci su uspjeli sačuvati svoj identitet, koji nije mogao potisnuti niti jedan osvajač. Pjesme koje prati melodija lire i tsamboune, možemo čuti i danas, najčešće prigodom vjenčanja i drugih praznika. Tako je u dvanaestak sela na otoku tradicija još i danas dio svakodnevice: kamenite kuće s drvenim, ručno izrađenim klupama i tipičnim interijerom, svakodnevna i blagdanska odjeća domaćih žena, drevni otočki običaji, trodnevna svadba, narodne pjesme i plesovi, ručni rad. U tim usnulim selima osjeća se kao da je vrijeme stalo. Iznenađujuća je etnografska pozadina najsjevernijeg seoca otoka - Olymposa. Naselje, podignuto u doba Bizanta rukama stanovnika okolnih primorskih mjesta, koji su tražili utočište pred napadima pirata, priljubljeno je poput amfiteatra uz rub strmog gorja. Tako nedostupno i udaljeno od ostalog dijela otoka, uspjelo je sačuvati plamen baštine od propadanja i gašenja. Vjetrenjače još uvijek melju žito, a seoski jezik odzvanja dorskim i bizantinskim narječjem. Starosjedioci njeguju svoje dragocjene običaje vrlo dosljedno, ponosno i otmjeno. Moderan način života teško prodire u to selo, a povezanost s baštinom i tradicijom je još uvijek vrlo snažna.
Gdje god susrećete domaćine, nećete moći izbjeći iskrenu gostoljubivost. Srdačno će vas pozvati u svoje društvo i na odličnom engleskom jeziku ispričati svoju životnu priču o teškom životu u dalekoj Americi. Zarazit će vas njihova ljubav prema zavičaju i nehotice ćete se s nostalgijom prisjetiti pripovijedanja svojih baka i djedova o sličnim doživljajima. Odlazite kao njihov prijatelj, ponosni što će upravo ti ljudi od sada biti dio i vaših pripovijesti.