Izleti - Samos

Izleti - Samos

PATMOS

Otok Patmos nalazi se 50 km južno od Samosa. Poznat je po samostanu Sv. Ivana, čiji kip ponosno stoji na vrhu stijene iznad pristaništa. Na otoku je Sv. Ivan napisao "Otkrivenje" u kojem proriče bitke i konačnu pobjedu Kraljevstva Božjega. Odlazak brodom iz Pythagoriona; plovidba traje približno 2.5 sata, zatim slijedi vožnja autobusom do samostana Sv. Ivana, razgled špilje Otkrivenja i slikovitog sela Chora.

TURSKA

Posjetite susjednu Tursku i doživite Orijent. Brodom ćemo se odvesti iz Samosa prema kozmopolitskom gradu Kusadasiju, što na turskom jeziku znači "otok ptica". Ime je dobio po malom otočiću, koji su otkrili na ulazu u pristanište. Slijedi posjet arheološkom nalazištu veličanstvenog antičkog grada Efeza. Prije povratka slobodno vrijeme u Kusadasiju za kupovinu na bazaru. Važno: ulaznu dozvolu za izlet u Tursku putnici dobiju prilikom ulaska u državu, a za to vam je potrebna važeća putovnica (nije potrebna viza).

PIKNIK NA OTOKU SAMIOPULA

Samos i obližnji otoci poznati su po kristalno čistom moru i lijepoj obali, stoga svakako treba posjetiti neke od plaža. Na plaži "Kakorema" i plaži otoka Samiopula imat ćete dovoljno vremena za kupanje i piknik-ručak (meso, riba, grčka salata, svježe voće). Prepustite se Heliosu (bog Sunca), Posejdonu (bog Mora) i bogu Eolu (bog vjetra).

PO OTOKU

Izlet započinjemo obilaskom Eupalinus tunela izgrađenog u 6. st. pr. Kr., kojim su tada grad opskrbljivali vodom (ulaznica u tunel nije uključena u cijenu). Nastavljamo s razgledom jednog samostana (pri ulasku u samostan potrebno je imati pokrivena ramena i koljena), slijedi obilazak radionice keramike. Zaustavit ćemo se radi posjeta vinskom podrumu, gdje ćete degustirati vina. Nastavak putovanja do Kokkarija koje slovi kao jedno od najljepših mjesta na otoku.

OKVIRNE CIJENE IZLETA I DOŽIVLJAJA

PATMOS: € 66
TURSKA: € 80 + € 10 lučka pristojba
PIKNIK NA OTOKU SAMIOPULA: € 43
PO OTOKU: € 39