Izleti - Kos

Izleti - Kos

OTKRIVANJE OTOKA KOSA

Krenite na put koji će vas provesti kroz povijest otoka i predstaviti vam nekoliko idiličnih sela. Dugu i bogatu povijest otoka najbolje ćete upoznati na cjelodnevnom izletu po Kosu. Autobusom se vozimo do Asklepiona, hrama posvećenog bogu medicine. Dokazano je da je ovaj hram jedan od najpoznatijih terapeutskih centara helenističkog vremena s iznimnom poviješću koja je trajala sve do kasne antike. Odavde krećemo do najvišeg sela Zia odakle se pruža prekrasan pogled na okolne otoke. Dio vremena namijenjen je kupovini lokalnih specijaliteta (kanelada – cimetov sirup, slatke rajčice…). Put potom nastavljamo do sela Pyli, gdje se možete osvježiti otočkom izvornom vodom na 400 godina staroj česmi. Slobodno vrijeme provest ćemo u jednom od najljepših zaljeva otoka (zaljev Kefalos) u gradiću Kamari gdje možete ručati (nadoplata) ili se kupati. Na povratku ćemo se zaustaviti u najvećoj otočkoj radionici meda, gdje možete vidjeti kako se med dobivao u antička vremena i kako se postupak modernizirao. Također se možete zasladiti borovim i timijanovim medom, tradicionalnim slatkišem lukumades, te grčkom medenom rakijom. Na kraju se zaustavljamo u selu Antimachia, gdje ćemo razgledati vjetrenjaču i tradicionalne kuće stare 250 godina.

IZLET NA 3 OTOKA

Ujutro nas autobus vozi do luke, otkuda drvena grčka galija najprije plovi do malog otoka Pserimosa, gdje ćemo razgledati jedino, ali zato vrlo slikovito selo na otoku. Imat ćete slobodno vrijeme za kupanje u kristalno čistom moru i uživanju u Apolonovim sunčanim zrakama. Slijedi plovidba do otoka Kalimnosa, poznatog po proizvodnji spužvi, a pored radionice spužvi razgledat ćemo još i centar glavnog grada Potije. Na kraju ćemo brodom otploviti na nenaseljeni otočić Plati, gdje ćemo se osvježiti u valovima Egejskog mora. Na Kos se vraćamo u poslijepodnevnim satima.

BODRUM

Doživite antički Halikarnas, te upoznajte istodobno modernu i tradicionalnu državu koja se pruža na dva kontinenta. U jutarnjim satima autobus će vas odvesti do luke odakle plovimo prema Bodrumu, jednom od najmondenijih turističkih gradova u Turskoj (Saint-Tropez Egejskog mora). Od otoka Kosa udaljen je samo sat vremena plovidbe. Nakon obavljenih pograničnih formalnosti autobusom krećemo do starih mlinova, a razgledat ćemo i gradska vrata i amfiteatar. Razgled završava u zlatarnici, gdje se možete okušati u "neizostavnom cjenkanju". Slijedi slobodno vrijeme namijenjeno uživanju u turskoj kavi, čaju od jabuke, kebabu ili šetnji dinamičnim središtem grada Bodruma s brojnim trgovinama. Grad nudi zanimljive mogućnosti kupovine i kulinarske specijalitete, koji će zadovoljiti i najprofinjeniji ukus. Važno: ulaznu dozvolu za izlet u Tursku putnici dobiju prilikom ulaska u državu, a za to vam je potrebna važeća putovnica.

SKRIVENI GRČKI BISER – OTOK NISSYROS

Iz luke ćemo brodom otploviti do čudesnog vulkanskog otoka Nissyros. Mir i snažan duh tradicije otoka prava su suprotnost turističkoj vrevi Kosa. Očarat će vas bijelo-plave kućice tijesno priljubljene uz stjenovitu obalu i moćno vulkansko stijenje. Nakon iskrcaja autobusom se vozimo do kratera još aktivnog vulkana, gdje ćemo prošetati između vrela vulkanske vode i sumpora. Nakon povratka u lučko mjesto Mandraki prošetat ćemo uskim gradskim ulicama i popeti se do jedinstvenog, u stijenu uklesanog pravoslavnog samostana Panagia Spiliani, koji je nekad bio među važnijima u Dodekaneškom otočju. Dio slobodnog vremena možete provesti i u kupovini otočkog specijaliteta sumade (napitak od badema) i kušanju ukusnih grčkih specijaliteta (ručak uz nadoplatu).

OKVIRNE CIJENE IZLETA I DOŽIVLJAJA

OTKRIVANJE OTOKA KOSA: € 36
IZLET NA 3 OTOKA: € 46
BODRUM: € 40
SKRIVENI GRČKI BISER – OTOK NISSYROS: € 45