Izleti - Djerba

Izleti - Djerba

IZLET PO OTOKU

Na poludnevnom izletu po najvećem otoku sjeverne Afrike obići ćemo sve glavne znamenitosti otoka. Izlet započinjemo razgledom drevnog rimskog nasipa El Kantara po kojem vodi jedina prometnica prema kopnu, zbog čega je i u prošlosti imao velik strateški značaj. Čut ćemo legendu o samopomoru riba, te što je bilo u središtu zanimanja tamošnjih znamenitih ljudi. Put nas vodi do svjetski poznatog lončarskog sela Guellale gdje ćemo razgledati stare lončarske peći, a uz prikaz lončarstva možda otkrijemo i ovdašnju tajnu – magične deve. Zatim se penjemo na najvišu točku otoka, malo iznad 50 m, otkud nam se pruža prekrasan pogled na krajolik. Razgledat ćemo i muzej gdje doznajemo nešto o tradicionalnom načinu života, vjenčanjima, zemljoradnji, glazbi, običaju obrezivanja i još o mnogočemu zanimljivom. Put nas vodi u unutrašnjost otoka, sve do židovskog sela Er-Riadh koje se nekad zvalo i Hara Seghira. Tamo nas čeka bijela ljepotica La Ghriba, što u prijevodu znači neznanka. Na putu ćemo saznati kako je sinagoga dobila ime, a prilikom razgleda i zašto je ona tako nešto posebno u arapskom svijetu. Nastavak puta do glavnog grada Houmt Souka gdje ćemo se zajedno uputiti do srebrnarnice koja nudi velik izbor nakita. Tržnica će zadovoljiti i izbirljive posjetitelje jer nudi bogat i širok izbor prekrasnog nakita, kožnih, keramičkih, palminih, te drugih rukotvorina i suvenira.

MATMATA I DOUZ

Uputit ćemo se na put, ipak ne kao stari Rimljani, već trajektom na kopneni dio Tunisa. Krajolik će se mijenjati počevši od zelenih oaza, pa do pješčanih dina. Vozimo se kroz široke maslinike do Matmate gdje će nas gostoljubiva berberkinja uvesti u svoju trogloditsku kuću, te nas pogostiti s vrućim, upravo pečenim berberskim kruhom. Nastavak puta po Mjesečevoj pokrajini, poprištu snimanja filma „Ratovi zvijezda“, kroz brojne brežuljke i doline koje podsjećaju na mjesečeve kratere sve do grada Douz – „vrata Sahare“. Vozimo se uz tisuće palmi datulja gdje ljudi već stoljećima žive u istom ritmu zadovoljni svojim jednostavnim idiličnim životom. Privući će vas pogled u beskonačnu Saharu i karakterističan pustinjski krajolik, a možete se odlučiti i za jahanje na devama (fakultativno). Slijedi ručak i nastavak vožnje do Tamazreta gdje se možemo okrijepiti tuniskim viskijem. U Matmati razgledavamo hotel Sidi Driss koji je također poslužio kao filmska kulisa filmu „Ratovi zvijezda“. U večernjim satima vraćamo se prepuni dojmova na naš bajkoviti otok Djerbu.

OTOK FLAMINGA

Poželite li ikada živjeti kao u bajci? Nakratko vam ispunjavamo tu želju. Naime, na Otok flaminga vozi nas prava gusarska lađa gdje nas zabavljaju „gusari“. Ploveći do otoka bacit ćemo ribarsku mrežu, a možda i na trenutak vidjeti dupine. Kupanje na rajskoj pješčanoj plaži i u tirkiznom moru bit će pravi užitak prije ručka. Naši gusari se pretvaraju iz kuhara u zabavne animatore s originalnim programom, u muzičare i na kraju opet u mornare. U ritmu otočke glazbe, provjeravajući svoj ulov, plovimo zajedno do polazne luke.

OKVIRNE CIJENE IZLETA I DOŽIVLJAJA

IZLET PO OTOKU: 90 TND
MATMATA I DOUZ (s ručkom): 230 TND
OTOK FLAMINGA (s ručkom): 90 TND