Grčka - Dobro je znati

Grčka - Dobro je znati

Dokumenti: Osobna iskaznica ili putovnica važeća još najmanje 3 mjeseca.

Valuta: Euro (€). Na gotovo svim prodajnim mjestima i u restoranima može se plaćati i s kreditnim karticama (Visa, Mastercard…).

Jezik: Službeni jezik je grčki. U većini turističkih krajeva govore engleski i njemački, a na Kefaloniji, Lefkasu i Karpatosu i talijanski jezik.

Vrijeme: Hrvatska 12.00 – Grčka 13.00

Telefon: Telefoniranje iz hotelske sobe ili s recepcije obično je vrlo skupo. Međunarodni pozivni broj za Grčku je +30. Mobilni operateri u turističkim središtima podržavaju roaming s europskim i međunarodnim mrežama.

Zdravstvene usluge: U glavnim gradovima svih otoka nalaze se manje bolnice ili domovi zdravlja. Prije polaska preporučamo da zatražite europsku karticu zdravstvenog osiguranja koja pokriva sve potrebne zdravstvene usluge, osim onih koje su propisane zakonom zemlje domaćina da se moraju platiti na licu mjesta. Kartice nije moguće koristiti u privatnim ordinacijama koje nisu uključene u javni zdravstveni sustav. Ako niste zatražili europsku karticu zdravstvenog osiguranja, svi troškovi se plaćaju na licu mjesta. Uz predočenje računa svim osiguranicima zavoda, Zavod za zdravstveno osiguranje vraća u zemlji po povratku iznos u domaćoj valuti i propisanoj cijeni, ali po prethodnom stručnom mišljenju doktora o potrebi liječenja ili liječničke intervencije.

Sredstva javnog prijevoza: Autobusne veze između turističkih mjesta u ljetnim su mjesecima dobre. Polazišta su obično glavni gradovi pojedinih otoka, a cijene su dosta prihvatljive. Većina taksija ima taksimetar (5 km stoji približno € 10). Na Kefaloniji, Karpatosu i Skiathosu neka mjesta su povezana i brodskim prijevozom.

Promet i ceste: Na većim otocima preporučamo najam automobila za barem tri dana. Na Kosu je popularniji najam bicikla od automobila. Ceste na otocima su skliske, ponegdje uske i vijugave, te je potreban dodatan oprez pri vožnji. Ukoliko ispred zavoja začujete trubljenje, vjerojatno vam u susret dolazi autobus ili kamion. Prije svega, budite oprezni u kružnom prometu, budući da neki vozači daju prednost vozilima koja tek ulaze u kružni tok, a ne onima koji su već unutar kružnog toka.

Sport: Prevladavaju sportovi na vodi, kao što su skijanje na vodi, jedrenje, vožnja pedalinama, surfanje (Karpatos, Samos, Kos, Lezbos, Lefkas i Rodos), kitesurfing (Lefkas i Kos) i ronjenje (Kefalonija i Kos).

Vjetar: Kao na većini grčkih otoka, tako je i na Karpatosu, Samosu, Kefaloniji, Lezbosu, Lefkasu, Hiosu, Kosu, Skiathosu, Kreti, Rodosu i Krfu donekle vjetrovito. Dobra strana toga je da je nebo zaista bez oblačka i da nećete osjetiti onu nesnosnu vrućinu, a loša strana je da se može dogoditi da će zbog toga vaše oči biti malo upaljene.

Opskrba vodom: Na većini grčkih otoka vode nema u izobilju. Isto tako, javna opskrba vodom nije slijedila brzi rast smještajnih kapaciteta tijekom zadnjih godina, a uz to je i zagrijavanje vode uglavnom riješeno pomoću sunčeve energije. Posljedice toga su da voda iz javnog vodovodnog sistema uglavnom nije pitka, nekima se čini da je jače klorirana nego kod nas, pritisak vode u cijevima npr. kod tuširanja je obično niži nego smo navikli, a ujedno se u nekim smještajnim objektima može dogoditi da je kod pune zauzetosti na vrhuncu sezone poremećena opskrba toplom vodom.

Sanitarni prostori i sistem odvodnje: Sanitarni prostori odgovaraju europskim propisima. Zanimljivo je da nas u većini zahoda vrlo često upozoravaju natpisi da upotrijebljen toaletni papir bacimo u za to namijenjenu kantu pokraj školjke, jer se odvodna cijev, često malog promjera, zbog čuvanja vode i nagomilavanja papira, može začepiti. Što se tiče javnog sustava kanalizacije i odvodnje, u gotovo svim primorskim mjestima se povremeno suočavaju s problemom zaudaranja iz uličnih odvoda. Domaćini su svjesni da to škodi ugledu pojedinog odmarališta, te probleme pokušavaju rješavati tako da negdje grade uređaje za pročišćavanje, drugdje odvodne rešetke pokrivaju gumenim tepisima... Činjenica je da se radi o kompleksnom problemu ovisnom o količini padalina, smjeru vjetra, visini plime i oseke. Sve to treba uzeti u obzir prilikom ljetovanja u Grčkoj.

Kupovina i suveniri: Sa Samosa ćete vjerojatno donijeti bocu kvalitetnog vina, poznatu Pitagorinu čašu ili neki predmet od kože, a s izleta u Tursku možda čak i tepih. Karpatos je prepoznatljiv po ručno obojenoj keramici, glazbenim instrumentima (lira i tsambouna) i tradicionalnoj nošnji s Olymposa. Najljepši suveniri s Kefalonije su prekrasni pleteni predmeti, te nakit od zlata, srebra i dragog kamenja, po čemu su kefalonski zlatari poznati širom svijeta. S Kosa ćete najvjerojatnije donijeti Hipokratovu zakletvu, s Lezbosa poznati ouzo, a s Hiosa neke proizvode od mastike.

Poštanske marke: U slučaju da kupujete poštanske marke u trgovinama i hotelima, očekujte da će vam negdje biti zaračunate po nešto višoj cijeni od njihove nominalne vrijednosti. Zato preporučamo da ih kupujete u pošti.

Hrana i piće: Salatu u Grčkoj jedu kao predjelo, pa morate konobara posebno zamoliti da vam salatu donese uz glavno jelo. Isto vrijedi i za obroke u hotelima koji nude salatni buffet bar. Upozoravamo da u nekim hotelima nižih kategorija pansionski obroci nisu preobilni. Općenito, u lokalnim restoranima cijene su prilično povoljne. Poznata grčka jela su: dolmadakia – riža i sjeckano meso u listovima vinove loze, souvlaki – ražnjići od raznih vrsta mesa, soutsoukakia – ljuto začinjene mesne okruglice u umaku, tzatziki – jogurt s nasjeckanim krastavcima i začinima, te gyros – pečeno i na tanke komade narezano meso na žaru.

Stanovnici: Grci su vrlo ljubazni i pošteni ljudi. Cijene prijateljstvo i slobodu. Prilikom susreta se rukuju, a često i poljube. Vrlo su otvoreni i gostoljubivi, ali prilično spori i ne vole da ih se požuruje. Vrijeme ih ne ograničava i zato se uvijek i vrlo rado posvećuju turistima. Poštuju uljudnost i uslužnost, a prema drugima se odnose na isti način kao i drugi prema njima. Grci su navikli na mir između 14 i 17 sati. Zato je i zakonom zabranjeno prouzročiti buku u tom vremenu. Ukoliko ćete poštivati njihove običaje i otvoriti svoja srca, upoznat ćete druželjubive prijatelje i provesti nasmijani odmor.

Boravišna pristojba: Cijene ne uključuju posebne boravišne pristojbe, koje je Grčka uvela 01.01.2018. i koje će, u skladu s grčkim zakonom, gost plaćati na licu mjesta. Predviđene visine boravišne pristojbe po osobi i danu su sljedeće: € 0,50 u hotelu s jednom ili dvije zvjezdice, € 1,50 u hotelu s tri zvjezdice, € 3 u hotelu s četiri zvjezdice, € 4 u hotelu s pet zvjezdica, € 0,25 u apartmanima ili studijima s jednim ili dva ključa, € 0,50 u apartmanima s tri ključa i € 1 u apartmanima s četiri ključa.

Predstavništva:

U Hrvatskoj:
Veleposlanstvo Helenske Republike u Republici Hrvatskoj, Opatička 12, 10 000 Zagreb, Hrvatska; tel.: +385 1 48 10 444; fax.: +385 1 48 10 419; e-mail: gremb.zgb@mfa.gr, grcon.zgb@mfa.gr

U Grčkoj:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Helenskoj Republici, Tzavela 4, Neo Psychico, 154 51 Atena, Grčka; tel.: +30 210 67 77 033, +30 210 67 77 037, +30 210 67 77 049; fax.: +30 210 67 11 208, e-mail: croath@mvep.hr; web stranica: gr.mvep.hr