Crna Gora - Dobro je znati

Crna Gora - Dobro je znati

Dokumenti: Osobna iskaznica ili putovnica važeća još najmanje 3 mjeseca.

Novac: Euro (€). Na gotovo svim prodajnim mjestima i u restoranima može se plaćati i s kreditnim karticama (Visa, Mastercard…).

Jezik: Službeni jezik je crnogorski, a priznati jezici regije su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski. U većini turističkih destinacija možete se sporazumjeti na engleskom ili njemačkom jeziku.

Vrijeme: Hrvatska 12.00 – Crna Gora 12.00

Glavni grad: Podgorica

Telefon: Međunarodni pozivni broj za Crnu Goru je +382. Mobilni operateri podupiru roaming s europskim i međunarodnim mrežama.

Električni napon: 220 V.

Zdravstvene usluge: Bolnice ili doktori su u svakom turističkom mjestu. U Crnoj Gori hrvatski osiguranici imaju pravo koristiti samo hitne zdravstvene usluge. Prije odlaska preporučujemo da zatražite europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Kartica ne vrijedi kod privatnika, koji nisu uključeni u sustav javnog zdravstva.

Sredstva javnog prijevoza: Mjesta povezuju cjenovno povoljni autobusi. Autobusne stanice su uglavnom na periferiji mjesta, gdje možete kupiti i prijevozne karte.

Promet i ceste: Na raspolaganju su taksi vozila, a možete iznajmiti i automobil ili motocikl.

Klima: U crnogorskom primorju klima je mediteranska s vrućim i sušnim ljetima, te kišnim zimama. Unutrašnjost Crne Gore ima planinsku klimu.

Sport: Na raspolaganju su različite sportske aktivnosti poput biciklizma, jahanja, parasailinga, raftinga, te veliki broj sportova na vodi (ronjenje, surfanje, jedrenje).

Hrana i piće: Hrana je u hotelima prilagođena europskom ukusu. U svim restoranima možete uživati u standardnoj europskoj i mediteranskoj kuhinji. Sve namirnice životinjskog porijekla su pod veterinarsko - zdravstvenim nadzorom, te po standardima i propisima Europske Unije. Za hladna predjela poslužuje se njeguški pršut i sir, pljevaljski sir (pršut je ponešto jače arome od našeg, sirevi su iz kravljeg mlijeka, osim kačkavalja koji je od kozjeg mlijeka) i sušena riba. Baza za glavna jela na sjeveru je pečena ili kuhana janjetina, a posebno je cijenjena janjetina kuhana na mlijeku. Tradicionalna jela su i cicvara - kukuruzna kaša s kajmakom ili kuhani krumpir s kajmakom i sirom. U središnjem dijelu i na primorju poslužit će vam kuhanu kastradinu (kuhanu suhu ovčetinu), na Skadarskom jezeru dimljeni ili svježi šaran, a na crnogorskoj obali, naravno, morsku ribu i druge morske plodove. Zasladiti se možete s priganicama (poput naših fritula) s medom i suhim smokvama. Na jugu se nalaze poznati vinogradi 13. Jul - Plantaže, gdje proizvode odlična crna vina vranac i vranac pro corde, kao i bijelo vino krstač. Ovdje se proizvodi i pije odlična loza (rakija od grožđa), a u unutrašnjosti cijene i šljivovicu, jabukovaču i kruškovaču. Poznato je i kvalitetno Nikšićko pivo.

Voda: Voda iz slavine je pitka i ukusna.

Boravišna pristojba: Cijene turističkih aranžmana u Crnoj Gori ne uključuju boravišnu pristojbu, koja iznosi € 1,50 dnevno za odrasle osobe, za djecu od 0 - 12 godina € 0,50 dnevno, a za mlade od 12 - 18 godina € 1,00 dnevno, te se plaća na licu mjesta.

Predstavništva:

U Hrvatskoj:
- Veleposlanstvo Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Trg Nikole Šubića Zrinskog 1/IV, 10 000 Zagreb, Hrvatska; tel.: +385 1 45 73 362; fax.: +385 1 45 73 423; e-mail: croatia@mfa.gov.me
- Konzulat Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Đure Baglivija 1, 20 000 Dubrovnik, Hrvatska; tel.: +385 20 693 758; fax.: +385 20 693 762; e-mail: konzulat.crne.gore.hr@gmail.com

U Crnoj Gori:
- Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Vlada Ćetkovića 2, Podgorica, Crna Gora; tel.: +382 20 269 760; fax.: +382 20 269 810; e-mail: croemb.podgorica@mvep.hr; web stranica: me.mvep.hr
- Generalni konzulat Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Trg od oružja bb, Kotor, Crna Gora; tel.: +382 32 323 161, +382 32 323 127, +382 32 304 680; fax.: +382 32 323 124; e-mail: kotor@mvep.hr